ИНДЕКС – портал за знаење
Уметност

Кои се 10те работи кои ги мразам за тебе?

 

10 работи кои ги мразам за тебе е американска романтична комедија од 1999 година. Насловот на филмот е добиен од поемата која ја пишува женската главна улога преку која ја изразува својата љубов на момчето од соседната клупа кој успева да ја воодушеви и да и го освои срцето, иако е најтврдоглаватаи најдрската девојка во училиштето. Филмот за прв пат беше премиерно изведен на 31 март, 1999 година и постигна невиден успех кај младите ширум светот. Главните улоги ги толкуваат Хит Леџер и Јулија Стајлс.

А кои се 10те работи што таа ги мрази кај него…

I hate the way you talk to me, and the way you cut your hair.

I hate the way you drive my car,

I hate it when you stare.

I hate your big dumb combat boots, and the way you read my mind.

I hate you so much it makes me sick, it even makes my rhyme.

I hate the way you’re always right, I hate it when you lie,

I hate it when you make me laugh, even worse when you make me cry.

i hate it when you’re not around and the fact that you didn’t call

but mostly i hate the way i don’t hate you not even close, not even a little bit, not even at all.”

или во превод:


Го мразам начинот на кој зборуваш со мене и начинот на кој ја шишаш твојата коса.

Го мразам начинот на кој ја возиш мојата кола,

Мразам кога зјапаш во мене.

Ги мразам твоите големи војнички чизми и начинот на кој ми ги читаш мислите.

Те мразам толку многу што ми е лошо иако тоа ја прави мојата рима.

Мразам што си секогаш во право, мразам кога лажеш,

Мразам кога ме засмеваш, а уште повеќе кога ќе ме расплачеш.

Мразам кога не си ми во близина и фактот дека не ми се јави

Но најмногу го мразам начинот на кој ни од блиску не те мразам, дури ни малку, воопшто.

Во оваа категорија