ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Кое е најсувото место на земјата?

Би помислиле дека најсувото место на планетата се наоѓа некаде во Сахара, најголемата пустина на светот. Но, во Сахара има места кои се повлажни од сувиот регион во Јужна Америка, што го прави најсушното место на Земјата. Пустината Атакама е најсеверниот дел од Чиле кој се простира и на териториите на Аргентина и Боливија. Делови од оваа пустина не добиваат ниту капка дожд преку целата година. Во Арика, град во пустината Атакама, дожд не заврнал 19 години.  

Податоците покажуваат дека до 1971 година, делови од Атакама не виделе дожд цели 400 години! Тоа претставува најголема суша во историјата!  

Во оваа категорија