ИНДЕКС – портал за знаење

Географија

Географија

За кои области се користи терминот “Блискиот исток”?

Nenad
  Близок Исток е поим кој често се користи од археолозите, географите и историчарите, и поретко од новинарите и коментаторите, со цел да сепосочи регионот...
Географија

Што се случува кога две континентални копна ќе се судрат?

Nenad
Кога две континентални плочи ќе се судрат, копнениот материјал се разорува и станува дел од планинските венци. Еден пример за планини кои настанале на овој...
Географија

Колку острови има во Океанија?

Nenad
  Океанија ја сочинуваат 13 независни земји: Микронезија, Фуџи, Тонга, Вануату, Кирибати, Науру, Палау, Нов Зеланд,  Маршалски острови, Папуа Нова Гвинеа, Самоа, Соломонски острови и...
Географија

Како настанале Нијагарините водопади?

Nenad
  Нијагара во превод значи “вода што грми” и е име што на овој моќен водопад му го дале американските Индијанци. Тој денес претставува спектакуларна...
Географија

Како Антартик го добил името?

Nenad
  Употребата на името на континентот “Антартик” се препишува на Шкотскиот картограф Џон Џорџ Вартоломеј. Името Антартик е грчка верзија на грчкиот збор ἀνταρκτική (antarktiké),...
Географија

Која е разликата меѓу Латинска и Јужна Америка?

Nenad
Јужна Америка не е исто со Латинска Америка. Латинска Америка се однесува повеќе на културна, отколку на географска определба. Латинка Америка обично значи Јужна Америка,...