ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Езеро Маџоре

Езерото Маџоре или Вербано (понекогаш и Езеро Локарно), (италијански: Lago Maggiore, Verbano) е предалпско езеро од глечерско потекло и второ по големина езеро во Италија.

Езерото Маџоре се наоѓа на надморска височина од околу 193 м, неговата површина изнесува 212 км² од кои околу 80% се наоѓаат во Италија а останатите 20% во Швајцарија. Обемот на езерото изнесува 170 км, должината 54 км, најголемата ширина изнесува 10 км а просечната 3,9 км. Зафатнината изнесува 37,5 милијарди м³ вода, која според теоретските проучувања се обновува секои 4 години. Најголемата длабочина изнесува 370 м.

Иако се наоѓа на северот на Италија, езерото Маџоре заради големата количина вода влијае на микроклимата, така да во неговата околина успеваат типичните медитерански билки, како што се лимон, маслинки, ловор, камлии, азaлеи, рододендрон и магнолија.

Како и на сите подалпски езера, така и на езерото Маџоре секој ден дуваат два вида ветрови, Еден кој доаѓа наутро од планините према рамнините (нарекуван мошендрино) и друг послаб ветер кој дува од рамнините према планините претежно попладне (познат под називот инверна). Езерото Маџоре е одлично место каде што може да се уживаат различни видови на спортови како што се едрење и сурфањето на ветер.

Во оваа категорија