ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Киев

Киев (украински: Київ) е главен град и најголемиот град на Украина, кој се наоѓа во северниот-централен дел на земјата, на реката Днепар. Населението на градот според пописот од 2001 година е 2.611.300. Сепак, според печатот, денеска овој број е поголем.

Киев претставува важен индустриски, научен, образовен и културен центар на Источна Европа. Градот е дом на голем број светски компании, високообразовни институции и светски познати знаменитости. Градот има висока инфраструктура и високо развиен систем за јавен превоз, вклучувајќи го и Киевското метро.

Името на градот се смета дека потекнува од Киј, еден од трите браќа кои го основале градот. Во текот на својата историја, Киев опстојувал како еден од најстарите градови во Источна Европа. Најверојатно, градот постоел пред 5-тиот век и претставувал трговски центар, како и место кој претставувал трговски град помеѓу Скандинавија и Константинопол. Градот бил престолнина на Киевска Русија, за да во 1240 година биде целосно разрушен во времето на монголската инвазија. Во следните векови, градот го изгубил своето значење и станал провинцијален град во рамките на Големото Литванско војводство, Кралство Полска и Руската империја.

Градот значително започнал да се развива кон крајот на 19 век во рамките на Руската Империја. Во 1917 година, откако Украинската народна република прогласила независност, градот станал престолнина на новата држава. Во 1921 година, Киев станал дел од Советскиот Сојуз, и престолнина на Украинска ССР од 1934 година. Во текот на Втората светска војна, градот бил значително разрушен, за да по војната повторно биде целосно обновен.

По распадот на Советскиот Сојуз и добивање на украинската независност од 1991 година, Киев станал главнен град на Украина.

Во оваа категорија