ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на птиците

Каква е птицата Киви?

Нов Зеланд, како и неговиот сосед Австралија, е земја која има свои сопствени животни, или барем свои сопствени птици. На почеток немало цицачи на Нов Зеланд освен два вида на лилјаци. Таму нема ниту копнени змии. Но затоа има многу птици, и тоа повеќе од 250 видови,кои можат да се сретнат единствено во Нов Зеланд.

Една од најнеобичните птици е птицата Kiwi, позната и како Apteryx.Киви е кафејавкаста птица со големина отприлика колку едно пиле и има многу долг клун. Името Apteryx на грчки значи без крилја, но птицата сепак има мали крилца кои се скриени под под пердувите.Kiwi-то не ги користи крилата за летање бидејќи не знае да лета, но затоа може да трча многу брзо.

Верувале или не, Kiwi-тодури има и ноздри на врвот од долгиот клун! Тоа го користи клунот исто како што слеп човек користи бастун, боцка по земјата додека оди, душка наоколу и бара црвчиња кои се негова храна.

Што се однесува на големина, птицата Киви ги несе најголемите јајца на светот, кои може да бидат долги до 13 центиметри а широки до 8 центиметри! 

Во оваа категорија