ИНДЕКС – портал за знаење

Човековото тело

Човековото тело

Како изгледа породувањето?

Nenad
Породувањето претставува нормален природен процес кај жените со кој се раѓа дете. Многумина сметаат дека породувањето претставува почеток на нов живот. Во повеќето култури, возраста...
Човековото тело

Неколку факти за срцето

Nenad
  Умерената и редовна физичка активност го намалува ризикот од настанување на кардиоваскуларни заболувања за 40%. Срцето започнува да чука 4 недели по зачнувањето и...
Човековото тело

Дали забите содржат нерви и која е нивната функција?

Nenad
Како и другите органи, забите имаат нерви за чувствување и заштита. “Мртвиот” нерв умртвен со процедурата извршена во забниот канал е често сретнуван израз кој...
Човековото тело

Каква камера е твоето око?

Nenad
Камерата има дијафрагма, отвор кој се зголемува или намалува за да го пропушти вистинското количество на светлина потребно за чиста слика. Во окото, ирисот ја...
Човековото тело

Колку калории на ден ни се потребни?

Nenad
Потребното дневно количеството енергија која ја добиваме преку храната зависи од годините,од тоа колку сме големи и кој пол сме. Децата на возраст од 6...