ИНДЕКС – портал за знаење
Човековото тело

Каква камера е твоето око?

Камерата има дијафрагма, отвор кој се зголемува или намалува за да го пропушти вистинското количество на светлина потребно за чиста слика. Во окото, ирисот ја има таа задача. Ирисот претставува тенок слој ткиво кое го покрива предниот ден од окото.

Камерата има леќа која ја фокусира светлината за да прикаже чиста слика. Окото исто така има леќа која ја фокусира светлината. Кај камерата, светлината формира слика на ИРИС-филмот. Во окото сликата се формира на ретината,внатрешниот слој од задниот дел од окото. Бидејќи светлосните зраци се прекршуваат во окото и во камерата, сликата е свртена наопаку и во двата случаи.

Но, кај окото, мозокот е тој што ја превртува сликата на правилната страна,додека кај камерата, по процесирањето на филмот,сликата едноставно се добива свртена на вистинската страна.

Во оваа категорија