ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на животните

Како крокодилот го добил името?

 Името Крокодил доаѓа од старогрчкиот збор крокодилос што значи црв на камчиња.Зошто мислеле дека тоа е подобро име од нешто како чудовишен воден гуштер е нејасно.Можеби крокодилот личел на црв во времето кога го откриле,па името му останало. 

Во оваа категорија