ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Дали Британија е исто што и Англија

Многу различни термини се употребуваат денес за местото кое најчесто ние го викаме Англија, што може да донесе конфузност!

Британските острови се група на острови надвор од брегот на Европа. Најголемите острови се Велика Британија и Ирска.

Обединетото Кралство е име на државата кои ги вклучува сите острови на Велика Британија, плус еден дел од Ирска наречен Северна Ирска. Останатиот дел од Ирска е независен.

Островот Велика Британија е поделен на три дела : Англија, Шкотска и Велс. Кога зборуваме само за Англија, мислиме на делот кој го опфаќа најјужниот дел на островот.

Но под Британија се мисли на целиот остров. Значи Британија и Англија не се баш иста работа воопшто!

 

 

 

Знамето на Обединетото кралство на Велика Британија

 

 

 

 

Знамето на Англија

 

 

 

 

 

 

 

Знамето на Шкотска

 

 

 

 

 

Знамето на Велс

Во оваа категорија