ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Kои се едни од најмодерните книжарници во светот денес?

Книжарниците се најдобар пријател на патникот: тие обезбедуваат лесно засолниште и покрив над главата во лоши временски услови, тие се сигурен извор на карти, книги, туристички водичи, често се домаќини на различни видови литературни читања и многу други културни настани. Еве неколку од најдобрите библиотеки ширум светот каде што можете да најдете речиси буквално се што ќе помилите и слободно ќе можете да уживате во стиховите од вашиот омилен писател:

1. City Lights Books, Сан Франциско, САД – Постои повеќе од шеесет години, а веќе има организирани средби со неколку американски книжевни икони меѓу кои Џек Керуак и Ален Гинзберг.

2. Librería El Ateneo Grand Splendid, Буенос Ариес , Аргентина – Таа е голема, прекрасена и најсилен кандидат да биде најубава книжарница во светот. Направена во 1920 година, во театарот во центарот на Буенос Ариес, сеуште ја чува оригиналноста на кабинетите со карактеристичниот мебел. Театарските сандачиња се претворени во интимни читални, а на сцената се наоѓа кафетерија.

3. Livraria Лело, Порто, Португалија – стара малку повеќе од 100 години, оваа книжарница останува една од најпознатите прекрасни продавниците во светот – најверојатно од секаков вид. Полисите се направени во нео-готски стил, во кој се врежани панели со португалски литературни фигури.

Во оваа категорија