ИНДЕКС – портал за знаење
Уметност

Кој е филмот со најмногу бакнежи

Дон Жуан е името на фиктивниот шпански благородник чија кариера во заведување на жените завршува кога камената статуа ќе го повлече кон пеколот. Тој претставува инспирација за поетите и драматурзите уште од 1630тата.

Во 1823та, Џорџ Гордон Бајрон (Лорд Бајрон) ја набљудувал чудната врска помеѓу Дон Жуан и Лејди Аделина во неговата сатирична поема “Дон Жуан”, опишувајќи ја убавата Аделина како најфаталната жена која Жуан ја сретнал.

Во филмската верзија на Дон Жуан од 1926та, акторот Џон Баримор го поставил рекордот за најмногу бакнежи во филм. Баримор ги држел во прегратки актерките Мари Астор (во улогата на Адриана дела Варнезе) и Естер Тејлор (како Лукреција Борџа) дури 127 пати во филмот!

Во оваа категорија