ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Најдолгата река во светот

Реката Нил се наоѓа во Африка. Извира во Бурунди, јужно од екваторот и тече северно низ североисточна Африка. Во најголем дел Нил тече низ Египет и на крај се влева во Средоземното Море.

Каде е изворот на Нил?
 
Реката Рувиронза во Бурунди се смета за вистински и единствен извор на Нил. Рувиронза е една од горните притоки на Реката Кагера која тече по границата помеѓу Руанда и Танзанија и по границата помеѓу Уганда и Танзанија. На крај се влева во Езерото Викторија.
Бидејќи Нил истекува од Езерото Викторија некои луѓе го наведуваат како извор на нил токму самото езерo. Но езерото има многу притоки со значителна големина, како што е Реките Кагера и Рувиронза, па затоа и како најголем извор се смета најголемата река која се влева во Езерото Виккторија, Реката Рувиронза.
 
Интересни факти за Нил
 
  • Реаката Нил е најдолгата река во светот
  • Нил се влева во Средоземното Море
  • Нил е долг околу 6695 km
  • Коритото на Нил е огромно и вклучува делови од територијата на Танзанија, Бурунди, Руанда, Конго, Кенија и Египет
  • Реката Нил го добила своето име по грчкиот збор „Neilos“, што значи долина или речна долина

 

Во оваа категорија