ИНДЕКС – портал за знаење
Историја

Колку е стар oбичајот на носење на венчален прстен?

Речиси сите луѓе практикуваат да си разменуваат прстени за брак. Но, во некои места, обичајот е толку многу стар, што никој не знае кога и каде започнал.
 
Во некои примитивни племиња, обичај е мажот да и стави белегзија на жената на раката или на ногата како симбол дека таа му припаѓа само нему. Овој обичај најмногу сличен на сегашниот, во кој свршениците меѓусебно си подаруваат прстени.
 
Венчалните прстени биле во употреба уште од времето на античките Египјани. Египјаните верувале дека кругот означува вечност, а прстените се симбол на брак кој трае вечно.
 
Венчалните прстени биле носени на четвртиот прст на левата рака уште од древна Грција. Грците пак, верувале дека вената на овој прст допира директно до срцето.

 

Во оваа категорија