ИНДЕКС – портал за знаење
Наука

Престапна Година

На нашата планета и е потребен еден ден за да го заврши кругот околу својата оска. А времето кое што и е потребно на Земјата за да заврши еден круг околу сонцето е една година. Но овие единици на време не се распределени подеднакво, што резултира во нашиот календар да една година трае 365 дена, 5 часа, 48минути и нешто повеќе од 45 секудни. Секои 4 години ги земаме овие дополнителни часови и минути и ги „сместуваме“ во еден дополнителен ден, односно на 29ти Фебруари, кој што го нарекуваме Престапен Ден. И затоа секоја 4та година е Престапна Година. Ако немавме еден дополнителен ден на секои 4 години, за 100години нашиот календар ќе биде неточен за 24 дена.

2012 е Престапна Година. Така беа и 2008, 2004 и 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020 и така натаму.

Кинескиот календар имаат претапен месец на секои 3 години и името на тој престапен месец е ист како и претходниот месец. Еврејскиот календар имаат престапна година 7 пати во 19годишен циклус.

Шансата да се биде роден на Престапен ден според Грегоријанскиот календар е отприлика 680 од 1 милион (1 во 1470). Ова значи дека има нешто повеќе од 4 милиони луѓе (од светска популација од 7 милјарди) кои го слават својот роденден на Престапниот ден, додека проесчно 19 милиони луѓе го „делат“ роденденот на било кој друг ден освен престапниот.

Според Американска традиција, доколку партнерот не ја запроси девојката на Валентајн, тогаш таа „смее“ да да го запроси него на тој престапен ден.

Во оваа категорија