ИНДЕКС – портал за знаење
Уметност

Триумфалната Порта во Париз

Триумфалната Порта (Arc de Triomphe de l’Étoile) е еден од најпознатите спомен обележја на Париз. Лоцирана е во центарот на Плоштадот Шарл де Гол (оригинално именуван како: Place de l’Étoile) на западниот крај од Авенијата Шамс- Елисе (Champs-Élysées). Триумфалната Порта ги величи оние кои се бореле и загинале за Франција, во Француската Револуција и во војните кои ги водел Наполеон. Имињата на сите победи на Франција и генералите вклучени во истите се напишани на ѕидовите од Триумфалната Порта. Овој споменик е дизајниран од Жан Шалгрин во 1806 година.

Во оваа категорија