ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Во што се чуваат пури?

 

Пурите се складираат во посебни курии или соби со постојана влажност (и често, температура), кои се нарекуваат хумидор.
За приватна употреба се употребуваат мали кутии од дрво или акрилно стакло за неколку дузини пури, додека продавниците за пури имаат соби-хумидори кои понекогаш ја сочинуваат целата продавница. Хумидорите од сите големини користат хигрометри за запазување на нивото на влажност.
Идеалната влажност во хумидорот е 65-70%, при полна кутија. Што помалку пури има во кутијата, тоа повеќе влажноста опаѓа.
Хумидорите се прават од шпански кедар или пластика. Шпанскиот кедар е прикладен за зреење (одлежување) на пури бидејќи држи повеќе влага од речиси сите други дрва, дрвото ја оддава својата арома на пурите ако се чуваат доволно долго. Затоа некои пури се обложени со фурнир од шпански кедар.
Хумидорот мора да се навлажни пред да се користи кога е нов или кога бил вон употреба подолго време.

 

Во оваа категорија