ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на инсектите

Дали сте знаеле дека пајаците спаѓаат меѓу најомразените животни во светот?

Во пајаците се вбројуваат вистинските пајаци, скорпиите и крлежите. Повеќето се копнени животни. Живеат на речиси сите живеалишта ширум светот, а еден вид пајак живее дури високо на Монт Еверест. Познати се повеќе од 73 000 видови пајаци, поделени во 10 редови: скорпии, опашести  скорпии, мрачници, сенконосци или лажни пајаци, крлежи, вистински пајаци…

Сите пајаци се месојади, а се хранат воглавно со инсекти и други пајаци. Тие се вешти ловци и развиле различни начини за фаќање на пленот. Откако ќе го фатат пленот, го парализираат со отровот, а потоа го обвиткуваат со пајажина.

Поголемите видови пајаци може да живеат и до 30 години. 

Во оваа категорија