ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Стари – нови имиња

Како и луѓето така понекогаш и државите ги менуваат своите имиња или исчезнуваат. Со ова не сакаме да навлеземе во интимата на самите нас Македонците, но еве што се случувало во светот.
Дали сте се запрашали што значеле некои имиња ?

 

 

 • Abyssinia, е некогашно Афричко царство кое денес се вика Етиопија.
 • Angora, дом на ангорските кози денес е Анкара, главниот град на Турција.
 • Bohemia било Европско краслтво. По Втората Светска Војна, Чесите од Бохемија и Моравија се соединиле со Словаците од Словакиа и е формирана Чехословачка. Потоа во 1993 е поделена на Чешката Република и Словачка.
 • Burma, држава во Азија, во 1989 е преименувана во Мјанмар.
 • Ceylon стана република во 1972 и го смени името во Шри Ланка, што во превод значи „прекрасна работа“. И денес е познат Цејлонскиот чај.
 • Константинопол е преименуван од Римскиот император Константин. Турците го преименувале во Истанбул.
 • Kampuchea денес е Камбодиа.
 • Mesopotamia, плодната земја помеѓу реките Тигар и Еуфрат, денес е Ирак, како и мал дел од Сирија, Турција и Иран,.
 • Peking, China, денес на англиски се вика Бејџинг (Beijing), иако ние сеуште го викаме Пекинг.
 • Кралството на Персија денес е Иран.
 • Prussia денес не потои. По Втората Светска Војна е поделена помеѓу Полска, Германија и СССР (тогашен)..
 • Zimbabwe; Северниот дел на Rhodesia е Замбија.
 • Сајгон, главниот град на Јужен Виетнам, стана Хо Ши Мин кога комунистите ја презедоа власта. Хо Ши Мин е комунистичкиот лидер.
 • St. Petersburg, Русија е изграден во чест на Рускито цар Петар Веилики. Потоа името е сменето во Петроград, па во Ленинград, а денес ?Повторно во 1991 е ставено старото име Сент Петерсбург!
 • Siam денес е Тајланд.
 • Tanganyika and Zanzibar, во Африка се обединија во денешна Танзанија.
 • Заир, една од наголемите Афрички држави во 1997 го смени своето име во Демократска Република Конго.

 

Во оваа категорија