ИНДЕКС – портал за знаење
Забава

Кој танцува 4 денови без престан?

И ти ќе танцуваше 4 дена ако беше 13 или 14 годишно Апачи девојче.

Танцот на Изгрејсонцето, како што го нарекуваат, е танц кој трае 4 денови и го танцува само една девојка, која го прославува фактот дека станува жена. За танцот се потребни припреми цела една година, кои вклучуваат посебни молитви и изработување на костум кој тежи околу 3 килограми. Танцот вклучува седнување, трчање и коленичење. Во еден момент во церемонијата, додека се кажуваат молитвите,врз девојката се просипува жолт полен од диви цветови. На последниот ден од танцот, девојката ја бојат со мешавина од пченка,полен и иситнети камења во разни бои. За време на четирите дена додека трае танцот, девојката не смее да се бања,да ја допира својата кожа ниту да пие од чаша.

Танцот на Изгрејсонцето е огромна чест, и се смета дека девојката која ќе го изведе, ќе живее долг и среќен живот.

Во оваа категорија