ИНДЕКС – портал за знаење
Технологија

Дали телевизорот може да не предупреди дека доаѓа торнадо?

Никогаш не сме пробале да го користите телевизорот како уред кој би не предупредил доколку се наближува торнадо? Се додека не пробате нема да верувате.
Секако, најдобро е прво да се осигурате дека имате сигурно место за криење пред да го пробате ова, бидејќи сигурно нема да ви биде комотно доколку добиете потврден одговор и наместо да се сместите во вашиот подрум, вие го правите експериментот за предупредување од торнада.
Па, еве ги инструкциите кои треба да ги направите:
Прво вклучете го вашиот телевизор на канал 13 (преку воздух, не преку кабел) и затемнете го екранот, да биде скоро црн, користејќи ја контролата за подесување на светлината на вашиот далечински управувач.
Го користите каналот 13 како контролен канал, бидејќи се претпоставува дека тој е VHF канал кој е најмалку погодуван за време на бура.
Следно, пуштете го телевизорот на канал 2. Другата страна на VHF спектарот е најмногу подложена на интерференција за време на бура.
Кога светка, молњите ќе произведат инстант линии обоени со различна широчина на вашиот затемнет екран. Да ги игнорирате. Наместо тоа, се посматра екранот случајно да не светне целиот одеднаш.
Според оние кои тврдат дека овој систем работи, оваа масовна интерференција на светлината на вашиот екран значи дека ви се приближува торнадо и се наоѓа на околу 25 до 30 километри. Бегајтеееееее!

Во оваа категорија