ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на растенијата

Зошто кафето е популарно?

Кафето е пијалок, кој се подготвува од печени и мелени зрна (семиња) од растението кафе. Двата вида на кафе, C.arabica и C.canephora, кои се дел од дваесет и петте видови кафе, ја покриваат поголемата потрошувачка на кафе во светот. Арабика се смета дека дава поароматичен и повкусен пијалак, а се одгледува во Централна и Јужна Америка, Карибите и во Индонезија. Плодовите, долги 15-18 мм, се цветни кога се созреани и се нарекуваат црешни.

Кафето содржи големо количество на кофеин, чиишто ефекти отсекогаш биле главен елемент во популарноста на пијалакот. Пиењето на кафе датира од XV век од Арабија. Стигнало во Европа во средината на XVII век и веднаш станало популарно.

Турско кафе е метод на подготвување кафе: фино мелено кафе се вари во ѓезве, често со шеќер. Турското кафе се служи жешко, во мали шолји за кафе (филџани) — талогот паѓа на дното на шолјата. Спротивно на популарното верување, ’турско кафе‘ ја опишува подготовката, а не самите зрна од кафе; не постои посебен турски вид на растението кафе. Тие кафето го прогласија за свој национален напиток, а исто така почнале да го користат и за предвидување на иднината со што популарноста нагло му се зголемила. Првите знаци на пророштво од талогот од каде се појавиле во 16 век кога пристигнале и првите вреќи со кафе во Истамбул, а во 1554 година била отворена и првата кафеана на Европско тло во која се служело кафе.

Кафето е еден од најпопуларните пијалоци и често е тема на различни истражувања со цел да се утврдат ползите и ризиците кои ги носи. Денес, го конзумираат повеќе од една третина од светската популација.

Во оваа категорија