ИНДЕКС – портал за знаење
Медицина

Зошто косата претерено се мрси?

Постојат неколку причини поради кои косата се мрси. Може да биде наследно, а може да биде и поради делувањето на хормоните. Тинејџерскиот период е време на делување на хормоните, па лојните жлезди работат засилено, но со време хормоните се смируваат, а состојбата на косата се нормализира.
Кај жените на маснотиите може да делува и менструалниот циклус или контрацептивните таблети, а кај мажите мрсна коса може да настане како последица на земање средства за пумпање на мускулите (стероиди).
Препорачливо е да се користат посебни шампони кои го спречуваат мрсењето на косата, односно се избира шампон со што помалку адитиви и агресивни вештачки состојки кои би можеле да го изиритираат темето, како и редовно миење и одржување.

Во оваа категорија