ИНДЕКС – портал за знаење
Медицина

Зошто не можеме да пиеме солена вода?

Луѓето пијат вода затоа што водата е основен дел од секоја клетка во нашето тело. Луѓето кои не примаат доволно количество на вода страдаат од дехидрација, недостаток на вода во клетките за да можат да функционираат правилно.
 
Ако на некој човек му се припие вода, а се наоѓа на брод и моментално нема слатка вода на бродот, можно е да биде доведен до искушение да се напие вода од морето. Но морската вода е солена вода и нема да може да допре до клетките во телото, наместо тоа ќе им помогне на клетките да ја изгубат и водата која веќе ја имаат.
 
Ова се случува поради природниот процес наречен осмоза, кој овозможува течностите да поминат преку танките ѕидови на телесните клетки. Нормално, водата која стигнува до клетките е многу полесна од солената вода, така што минува низ ѕидовите и стигнува до самите клетки.
 
Солената вода е многу потешка од водата која е внатре во клетките. Кога стасува до клетките, водата во внатрешноста на клетките поминува низ ѕидови за да се приклучат на солена вода надвор од ќелиите. Така еден човек кој пие солена вода, всушност го прави неговото тело повеќе жеден!
 
 Една поетска мисла вели: “Вода, вода насекаде, но никаде капка да се напиеш”. Ова е исто што се случува кога на морнарот е жеден – се наоѓа во вода, таа е насекаде околу него, но не може да се напие ниту една капка.

Во оваа категорија