ИНДЕКС – портал за знаење
Наука

Зошто човекојадците јадат луѓе?

За цивилизираните луѓе, праксата на канибализам (јадењето човечко месо) е ужасно помисла! Сепак, тоа го практикувале многу примитивни племиња и се уште се практикува во некои делови на светот.

Овие племиња не јадат човечко месо, бидејќи тоа им се допаѓа, туку тие  го прават како вообичаен дел од верски почитување или дел од света церемонија.

Антички племиња од Индија ги јаделе нивните родители како знак на почит и чест. Многу примитивни луѓе веруваат дека тие би можеле да се здобијат со особините на луѓето на кои им се восхитуваат или почитуваат доколку ги изедат.

Никој не е сигурно колку канибал племиња постојат денес. Некои велат дека воопшто и не постојат, а други пак велат дека се уште има неколку племиња на Јужниот Пацифик, на островот Нова Гвинеја, кои практикуваат канибализам.

Најретката болест во светот, наречен куру, болест од смеење, влијае само на човекојадци од Нова Гвинеја и се верува дека е предизвикана од јадење на човечки мозоци!

Во оваа категорија