ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на животните

Изумрени видови

Палеонтолозите претпоставуваат дека во последните 500 милиони години се случиле 5 изумирања. Едно друго изумирање почнало пред 400 години, и веќе доведе до исчезнување на голем број видови животни. Причините се многубројни: уништувањето на шумите, уништувањето на животни средини погодни за живеење и размножување на некои видови животни, појава на домашните животни и истребувањето на животните со претерано ловење, појава присутна се во 16 и 17 век, во новооткриените територии колонизирани од европските држави. Животната средина во која живееме, со животните и растенијата во неа мора да биде заштитена од секакво уништување: која било загуба би била ненадоместлива.

Еве некои од најважните видови кои  исчезнале од 1600 година:

Куче – торбар, или тилакин. Изумрено во Тасманија од 1933 година.

Додо. Изумрен на островот Маварициус од 1680 година.

Сина антилопа. Изумрена во Јужна Африка од 1799 година.

Куага. Изумрена во Јужна Африка од 1833 година.

Австралиски волк или варакс. Изумрен на Фокландските острови од 1876 година

Стелерска морска крава. Изумрена во Беринговото Море од 1767 година.

Птица рибојад од Ријукију. Изумрена на островите Ријукиру, Јапонија од 1887 година.

Јапонски волк или хаману., Изумрен во Јапонија од 1905 година.

Диво говедо. Изумрено во Европа од 1627 година.

 

Во оваа категорија