ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Каде се наоѓа богатството од Ланганатис?

Богатството од Ланганатис се однесува на голема количина обработени златни предмети, за кои се верува дека е закопано во планинскиот венец Ланганатис во Еквадор. Според верувањата, богатството го закопал Румињахуи.

 
Во 1532 година Франциско Пизаро го основал градот Сан Мигел де Пиура и го започнал колонизирањето на Тавантинсују. Истата година покасно, го заробил Сапа Инка Атахуалпа во Кахамарка. Кога видел Атахуалпа дека Шпанците го вреднуваат и посакуваат златото повеќе, тој им ветил една соба полна со злато во замена за неговата слобода. Пизаро се согласил на ова, иако немал намера да го ослободи Атахуалпа. Пред да се наполни собата со злато, на 26 јули 1533 година Пизаро го егзекутирал Атахуалпа.
 
Така, според легендата, кога Атахуалпа ветил злато, генералот Румињахуи тргнал накај Кахамарка со големата количина злато, но по пат дознал дека Сапа Инката бил убиен. Не се знае точната количина на злато, поради незабележаните историски податоци. Набрзо тој тргнал кон Кито, се искачил на планината Ланганатис и го фрлил златото во езеро. Румињахуи продолжил со борбата против Шпанците, но бил заробен и мачен и никогаш не кажал за златото. Голем број на трагачи го барале златото, но никогаш не го пронашле.

 

 

Во оваа категорија