ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на животните

Како изгледа слоновската фока и каде живее?

 

Слоновската фока е еден од двата најголеми видови животни со перки: северната слоновска фока на крајбрежните острови на Калифорнија и Калифорнискиот залив, или јужната слоновска фока во регионите под Антартикот.

Двата видови се друштвени фоки, кои немаат уши. Мажјакот има надуена сурла како сурла. Северниот вид е со жолта или сиво – кафена боја, а јужниот вид е сино – сив. Мажјаците на двата вида достигнуваат должина од олоку 6.5 метри и тежина од околу 3.530 килограми и се многу поголеми од женките. Слоновските фоки се хранат со риби и лигњи или други морски мекотелци. За време на сезоната за парење, мажјаците се борат да освојат територии долж плажите за да формираат харем со дури 40 женски.

Женските слоновски фоки имаат просечен животен век на околу 23 години, а може да се породуваат почнувајќи на возраст од 4-5 години. Мажјаците достигнуваат зрелост на пет години, но генерално потребни им се уште четири за да почнат да се размножуваат. Просечниот животен век на една машка слонивска фока е 20 години.

Во оваа категорија