ИНДЕКС – портал за знаење
Географија

Како настанале Нијагарините водопади?

 

Нијагара во превод значи “вода што грми” и е име што на овој моќен водопад му го дале американските Индијанци. Тој денес претставува спектакуларна граниац меѓу САД и Канада.Од езерото Ири реката Нијагара мирно тече околу 56 км, но во близина на езерото Онтарио преминува во брзаци кои се спуштаат кон водопадот во магла од водена прашина и виножито. Потоа следува величествен пад од околу 55м во кој водата громогласно се струполува во бездната во вид на здивена пена.
Островот Гоут на работ на водопадот ја дели реката на два дела. Американскиот водопад на источната страна се прелева во рамна линија со широчина од околу 300м, а канадскиот водопад Потковица двојно е поширок и има облик на потковица.
Нијагарините водопади се создале пред околу 12.500 години, при крајот на последниот леден период. Со топењето на големиот глечер водата од езерото Ири потекла од север и го овиколила денешното езеро Онтарио, длабоко 100м. Првобитно гребенот преку кој водата паѓала надолу бил околку 11км посеверно, но со текот на времето работ се поместил како последица на ерозивното дејство на 7.000 тони вода што поминува низ него во секоја секунда. Бидејќи се поместува за околу 1.2м годишно, по 25.000 години ќе стигне до езерото Ири.

 

Во оваа категорија