ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Како се појавило кабарето?

Кабаре е ресторан што служи пијалак и нуди лесна музичка забава. Кабарето потекнува од Франција од 1880 година, како мал клуб што претставувал аматерски точки и сатирични скечеви што ги исмејуваа буржуаските убедувања.

Првоте германско кабаре е орворено во Берлин во 1900 година од страна на баронот Арнст фон Волцоген и било придржувано со сопствени музички точки со остра политичка сатира. Тоа станало центар на подземен политички и уметнички израз и место за претставување дела на критичарите на општеството како Бертолд Бреџт и К.Бил, декадентно, но уметничко милје, подоцна прикажано во мјузиклот “Кабаре” (1966).

Англиското кабаре произлегло од концерти изведувани во гратските таверни во XVII и во XIX век и еволвирало во музичка хала.

Со САД, кабарето се развило во ноќни клубови во кои настапувале комичари, пејачи или музичари. Од кабарето се развиле малите џез – клубови и кантри – клубовите а подоцна и комичарските клубови.

Во оваа категорија