ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на растенијата

Калинка

 

Во секоја калинка има 365 зрнца.

Оригинално потекнува од Средниот Исток, Азија.
Позната е под имињата кинеско јаболко и гранада.
Калинките најмногу се одгледуваат во Индија, Африка и САД, бидејќи нив им треба многу топла клима.
Калинката има цитрсен вкус, многу е сочна и вкусна.
Од неа се прават џемови, сокови, сосови за салата, па дури и вино.
Калинката е богата со антиоксиданси, витамините б1, б2, б2, б5, б6, б9, витамин ц, калциум, железо, магнезиум, фосфор, калиум, цинк.
Mногу студии докажале дека калинките го забавуваат развојот на ракот, исто така помага и во намалувањето на симптомите поврзани со стареењето.

Во оваа категорија