ИНДЕКС – портал за знаење
Медицина

Кога била извршена првата успешна трансфузија на крв?

Пред луѓето да ја откријат мистеријата на крвните групи, трансфузијата била табу тема и голем бил ризикот за нејзино извршување.
Некои историчари сметаат дека Инките можеби биле привите кои направиле успешна трансфузија на крвта. Ако ова е точно, она што ја олеснила работата било тоа дека сите имале иста крвна група (0 позитив).
Годината на Колумбо, 1492, е сведок на првите документирани обиди за трансфузија на крв. Доктор се обидувал да го спаси папата Инокентие VIII од смрт.
Не само што папата умрел, туку умреле и трите момчиња од кој докторот земал крв. Докторот избегал, а трансфузија на крв не се направила речиси два века.
Во 1665 година, доктор Ричард Ловер од Англија, успехно извршил транфузија на крв на две кучиња. Подоцна пробал да изврши трансфузија овца – човек, но неуспешно. Човекот умрел, а истражувањата за трансплација биле прекинати во следните 150 години.
Во 1818 година, доктор Џејмс Блондел спасил човечки живот во првата документирана трансфузија на крв од човек на човек. Но бидејќи и тогаш се уште не се знаело за крвните групи неговите следни обиди биле неуспешни.
Неговите родители умреле, со што истражувањата повторно биле прекинати за уште еден век.

Во оваа категорија