ИНДЕКС – портал за знаење
Медицина

Кога престануваме да растеме?

Девојките ја постигнуваат нивната полна височина кога се на околу 18-годишна возраст, но момчиња продолжуваат да се развиваат уште неколку години.

Постојат два периоди во животот кога ќе расте многу брзо. Првиот период започнува веднаш по раѓањето и траеше се додека бебето е околу шест месеци. Вториот период се јавува кога ќе се стаса до своите рани тинејџерски години. Девојчињата растат побрзо отколку момчињата додека се тинејџери, а потоа момчињата се израмнуваат и растат побрзо и посилно.

Главата ќе престане да расте порано од остатокот од телото. Кога сте биле новородено бебе, сигурно сте изгледале како да сте само на глава. Но, со тек на времето, до вашите 10 години, главата ви била во пропорционална големина со вашето тело.

Коските на вашите раце и нозе биле кратки, кога сте биле бебе. Кога ќе достигнат возраст од 9, вашите коски почнуваат да се развиваат брзо и продолжуваат да растат додека не достигнете својата полна висина.

Покрај зголемената повочина, вашето тело се менува и на друг начин. Кога момчето е околу 13 години, неговиот глас започнува да се продлабочува и може да започне да расте брада. За возраст од 13, телото на девојката почнува да изгледа и да функционира како една жена. Во внатрешноста на телата на двајцата тинејџери- се случуваат важни промени, промени кои им овозможуваат, кога ќе бидат постари, да станат татковци и мајки.

Во оваа категорија