ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Кои стрипови се адаптирани во цртани?

 

Има многу цртани кои се базирани на стрипови. Познатите Супермен, Бетмен, Спајдермен и други, се всушност стрипови. Бидејќи порано немало толку развиена технологија, или пак имало но била скапа за употреба, се произведувале стрипови од кои најпознати се горе наведените.

По многу години успех овие стрипови, кои највеќе се за суперхерои, адаптирани се во цртани. И во серијали и во обични цртани. Дури и од големиот успех снимени се и филмови па и серии како што е Смолвил. Познатите Среќниот Лук и Тинтин се исто така стрипови, но со француско потекло со што се урива стереотипот дека стрип јунаците потекнуваат само од САД.

Нешто поретко, но има и цртани кои произлегуваат од филмови, игри, играчки и слично.

 

Во оваа категорија