ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Колку е стар тетрисот?

Една од најпопуларните игри на сите времиња. Игра погодна за сите возрасти. Игра која не постои човек на планетата Земја која ја нема играно. Тетрис.
Тетрисот потекнува од Русија околу 1985 година и никогаш не е патентиран. Автор на Тетрисот е компјутерскиот инженер Alexey Pajitnov (Pazhitnov) во соработка со Dmitry Pavlovsky и Vadim Gerasimov. Денес, тетрисот “има” 25 години.
Зборот Тетрис доаѓа од грчкиот збор тетра што значи четири. Тетрисот е игра во која што различни форми, сите составени од по четири квадрати паѓаат надолу. Играчот ги ротира фигурите, ги поместува лево и десно со цел да ги намести една врз друга. Кога ке се направи линија од крај до крај, линијата исчезнува и сите фигури се поместуваат надолу за еден квадрат. Кога линијата исчезнува, се добиваат поени. Кога ке се исполни прозорецот со фигури до врв, играта завршува. Играчот се обидува да го држи прозорецот празен што е можно подолго, но како што напредува играта, фигурите паѓаат се побрзо и побрзо и играта станува се потешка и потешка.

Во оваа категорија