ИНДЕКС – портал за знаење
Уметност

Која била Ана Павлова?

 
Една од најголемите балерини, Ана Павлова, родена на 12 февруари 1881 година во Санк Петербург, Русија, е најстариот забележан главен изведувач на Империјалниот руски балет и Рускиот балет на Серж Дјагилев. Павлова е најпозната по нејзината соло сценска изведба Лебед на умирање.

По завршувањето на Царското балетско училиште во Петерсбург во 1899 година, Ана станува член на балетот при Маринскиот театар во истиот град. Уште на самиот почеток, со првото појавување на балетската сцена се истакнува со својот исклучителен талент поради што и веќе во 1906 година ги превзема сите главни улоги во балетскиот репертоар: “Бајадерка”, “Жизел”, “Рајмонда”, “Оревокршачка” и др. потврдувајќи се како примабалерина – Assaluta.

Но, и покрај инзворедните успеси во Маринскиот театар, а во кој веќе почнале да се чувствуваат некои нови струења под влијание на И.Данкан, на Ана и се отвараат нови видици кои силно ја привлекуваат и таа во 1907 година решава да го напушти Маринскиот театар, па започнува да гостува на сите балетски сцени ширум Европа. Потоа заминува во Лондон каде што оформува своја балетска трупа со која го обиколува целиот свет пленувајќи ги со својата игра сите оние кои имале среќа и можност да ја видат.

По неа е именувана тортата „Павлова“, која претставува пенест десерт. Починала од пневмонија малку пред да наполни 50 години.

 

Во оваа категорија