ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Која е најбогатата држава во Африка?

Африка, како континент, е еден од најсиромашните во светот. Но, Јужна Африка, како држава, се истакнува по своето богатство претежно стекнато од златото. Денес, Јужна Африка е најиндустријализирана земја на континентот Африка.
Земјата се збогатила бидејќи богатите холандски колонисти откриле злато и дијаманти кон крајот на 1800-тите.
Јужна Африка има околу една третина од светските резерви на злато на годишно ниво, односно во нејзе се копа многу повеќе злато од било која друга земја во светот.
Исто така и другите области од рударството се многу значајни за економијата на Јужна Африка. Всушност, сите корисни минерали на земјата, освен нафтата, можат да се најдат таму.
Дури и со своите огромни ресурси, невработеноста во Јужна Африка е екстремно висока и е една од 10 земји во светот со нееднаквоста на приходите.

 

Во оваа категорија