ИНДЕКС – портал за знаење
Уметност

Која е Нина Ричи?

Нина Ричи е Француска модна дизајнерка, родена во Торино, Италија во 1883 година. На 5 годишна возраст, со нејзиното семејство се сели во Фиренца, а во 1895 година, на 12 годишна возраст во Франција. На 13 годишна возраст почнува да стажира кај женски кројач, а потрагата по нејзината љубов кон модата ја продолжила и низ нејзините тинејџерски години.

Нина се придружила на модната куќа Рафин како дизајнер и останала таму 20 години. Станала партнер на Рафин, а потоа во 1932 година продолжила да создава за сопствената модна куќа.
Модната куќа Нина Ричи била основана од Марија Ричи и нејзиниот син Роберт во Париз во 1932 година. Во тоа време 50-годишната Марија, по толку многу години работење кај Рафин, копнеела да дизајнира сопствени креации. Работела со материјалот директно на моделите за да се осигура дека на крајот обликот ќе биде добар. Креациите на Нина Ричи наскоро станале познати по нејзините рафинирани, романтични, секогаш женствени линии што Марија ги вметнала во сите нејзини колекции. Куќата Нина Ричи растела брзо, па уште во триесеттите години нивната модна куќа од една работна соба набрзо прераснала во три 11-катни згради.
Во 1948 година, модната куќа Нина Ричи ја лансира линијата парфеми „Л’ер ду темпс“ (Воздух од време). Линијата „шише со гулаби“ била кодизајнирана од Марк Лалик и Роберт Ричи. Семејството Лалик изработувало шишиња ексклузивно за Куќата Нина Ричи се до педесеттите години на дваесеттиот век. На почетокот на педесеттите Нина Ричи се наближувала до своите седумдесетти и полека почнала да се повлекува од активната улога во дизајнирањето, избирајќи само да ја надгледува работата во модната куќа. Нејзиниот син во 1954 година го избира новиот главен креатор, Белгиецот Жил Франсоа Крахеј. Нина Ричи починала на 30 ноември 1970 година (а според епитафот на нејзиниот гроб на 29 ноември), на 87 годишна возраст.
Семејството на Масимо Жисан ја купило модната куќа Нина Ричи во 1998 година од Белгиецот Жил Франсоа Крахеј. Масимо Жисан работел како креатор, но Натали Жерво била главен дизајнер во куќата неколку години. Таа ја претставила својата последна колекција есента 2001 година. Во мај 2002 година, американскиот креатор Џејмс Агуиар станал главен дизајнер и креирал за модната куќа Ричи две сезони.

Во оваа категорија