ИНДЕКС – портал за знаење
Историја

Кој бил навистина Дракула

Сигурно ја знаете приказната за Дракула, сигурно сте гледале барем еден филм за вампирот кој живеел во Трансилванија. Дали некогаш сте се запрашале зошто тој доаѓа од планинскиот дел на Романија ?

Влад Дракула, бил владетел во дел од Романија во 15тиот век. Го водел својот народ против Турците, кои почнале да го освојуваат тој дел. Го земал називот Дракул, што на Романски значи „змеј“.

Влад Дракула, кој се нарекол така во чест на својот татко, станал познат по ужасниот третман на Германците кои живееле во тој дел. Германците почнале да кажуваат приказни за Дракула како „чудовиште“. Но сеуште Дракула се памети како херој во Романија.

Во 1890тите, Ирскиот писател Брам Стокер одлучил да напише приказна за вампири. Верувањата за вампири, душите на мртвите луѓе кои ја цицаат крвта од живите, била многу честа во Европските држави. Фактот дека Дракула имал репутација на чудовиште, ја искористил да го земе како лик во свовите приказни и Романија да ја направи домот на вампирите.

Седмото дете во семејството се смета за среќно во Англија, Ирска и некои други држави. Но според Романските легенди, седмото дете ќе стане вампир по смртта!

 

Во оваа категорија