ИНДЕКС – портал за знаење
Свет

Кој е најголем град во светот?

Град со најголема популација денес е Шангај, Кина во кој живеат околу 10 милиони луѓе. Мексико Сити е втор по големина, во кој живеат околу 9 милиони луѓе, потоа Токио со 8,6 милиони жители па Њу Јорк со повеќе од 7 милиони жители.

Но  ако се гледа од страна на пространство на кое се простора градот заедно со неговата околина- тогаш Њу Јорк е најголем град со околу 16,4 милиони жители. Потоа следува Мексико Сити со 14 милиони жители, па Токио со 11,6 милиони и на четврто место е Шангај со помалку од 11 милиони.

Во оваа категорија