ИНДЕКС – портал за знаење
Историја

Нешто за Наполеон Бонапарта

Неговото крстено име било италијанско: Napoleone Buonaparte. Роден е на островот Корзика, една година откако стана Француска сопственост. Како дете, ги мразел Французите, иако се школувал на Парипката Воена Академија и станал подофицер на 16 годишна возраст.

Императорот
Наполен бил во Париз за време на Француската револуција, а кога Франција станала Република на 10 Август 1792, бил промовиран во капетан. По победата над Италијанската армија во 1796 и Австријската војска во 1797 станал генерал. Се нарекол себеси Наполеон Први. Во 1804, само по 12 години откако била срушена монархијата со Француската револуција, Наполеон се потрудил Франција да биде царство. Наполен станал Император.
Во 1812, Наполеон ги уништил и последните траги од Светото Рисмко Царство и го освоил поголемиот дел од Европа. Но по ужасната битка со Русија, неговите противници возвратиле и на 18 март 1814 влегле во Париз. Наполен се повлекол на 6 Април 1814.

Битката на Ватерло
Наполен бил протеран на Елба, мал остров на брегот на Италија. Во Март 1815, успеал да избега и да се упати кон Париз со илјадници од неговата стара гарда. За кратко време, познато како 100те дена, Наполеон се вратил во неговата голема слава. Сепак бил победен од комбинираните Англиски и Прусиски сили  на 18 Јуни 1815 во битката на Ватерло во Белгија.

Св. Елена
На 15 Јули 1815 бил протерант на мал вулкански остров, Св. Елена, во друштво на неговите генерали, каде што и починал кажувајќи ги и пишувајќи ги неговите мемоари и играјќи билијард.

 

Многу мудри мисли и изреки искажани од Бонапрата останале да сведочат за неговата генијалност:

 • „Лидерот е трговец со надеж.“
 • „Човекот се бори посилно за своите интереси отколку за своите права.“
 • „Сликата вреди илјада зборови.“
 • „Способноста е ништо без можноста.“
 • „Храброста е како љубовта, мора да постои надеж за таа да се потхранува.“
 • „Оној кој знае да ласка, знае и да клевети.“
 • „Ако сакаш некоја работа да биде добро направена, сработи ја сам.“
 • „Имагинацијата владее со светот.“
 • „Во политиката глупавоста не е хендикеп.“
 • „Никогаш не прекинувај го непријателот додека прави грешка.“
 • „Ништо не потешко, а истовремено и поскапоцено од тоа да можеш да одлучуваш.“
 • „Победата  им припаѓа на најупорните.“
 • „Најсигурниот начин да останеш сиромашен е да бидеш чесен.“
 • „Фрли ги твоите грижи заедно со алиштата кои ги соблекуваш навечер.“
 • „Религијата е она што ги спречува сиромашните да ги убијат богатите.“

Во оваа категорија