ИНДЕКС – портал за знаење
Разно

Од кога луѓето користат чадори?

Чадор е  уште еден синоним за терминот парасол, кој прв се користел како заштита против сончевите зраци. “para”значи стоп или штит, а “sol” значи сонце. Зборот чадор (umbrella) доаѓа нешто покасно, а еволуирал од латинскиот збор “umbella” или “umbra,” со значење под сенка.
Чадор за сонце први почнале да користат Кинезите, а потоа и Вавилонците и Египќаните, уште 1000 години пред новата ера. Во тоа време чадорот претставувал симбол на моќ и власт. Само фараоните, царевите и императорите ја имале честа да ги користат.
Од истокот, преку древна Грција и древен Рим, чадорот бил донесен во Европа.  Во средниот век употребата на чадорот речиси и да престанала, за да во 16 век повторно се појави и тоа во Италија.

Дури во 1750 година, во Англија, чадорот почнал да се употребува за дожд. Денес речиси на многу малку места чадорот се употребува за сонце.

Во оваа категорија