ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на животните

Октоподите имаат три срца

 

Најголемиот октопод тежи околу 15кг (Octopus dofleini). Октоподите имаат три срца и можат да се протнат низ дупче големо колку 5 денари. Октоподот од видот Hapalochlaena може да вбризга доволно отров со едно каснување за да убие неколку луѓе.

Во оваа категорија