ИНДЕКС – портал за знаење
Editor's Picks

Пабло Пикасо

Неговото полно оригинално име е „Pablito Diego Jose Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispin Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz Blasco y Picasso Lopez“. Додека живеел во Париз (1900) имал многу финансиски проблеми и многу од неговите слики ги запалил за да се затопли. Покрај неговата жена имал и многу љубовници. Обожувал да работи на светло од свеќа.  Неговата прва изложба била на 13 годишна возраст.

Во оваа категорија