ИНДЕКС – портал за знаење
Светот на инсектите

Пеперутки со опашка како ластовица

Пеперутките со опашка како ластовица се среќаваат насекаде во светот освен на Антартикот, а ги има над 500 видови. Некои од нив имаат израстоци во вид на опашка на задните крила. Боите им варираат во зависност од видот, полот, годишното време, а понекогаш и локацијата. Повеќето возрасни пеперуги од овој вид имаат жолти, портокалови, црвени, зелени или сини шари на црна, сина или зелена позадина која се прелева. Ларвите со светли бои јадат лисја. Некои имаат шари кои личат на змиска глава и многу од нив испуштаат супстанција со лош мирис кога се вознемирени.

Поради својата убавина, им се занимливи на истражувачите, но поради колекционерите, кои плаќаат голема сума на пари за да се фатат примероци, некои видови се загрозени.

Џиновската пеперуга со опашка како ластовичка која има распон на крилјата од 10 до 14 см е најголема пеперуга во САД и Канада.

Во оваа категорија