ИНДЕКС – портал за знаење
Уметност

Познати филозофски изреки од големите мислители

Едни од најубавите мисли некогаш кажани…

 

"Човекот е мерка на сите нешта."
~ Протагора ~

"Книгите се пчели кои го носат поленот од еден до друг ум."
~ Џејмс Расел ~

" Неверојатно колку многу боли кога пријателот си оди и зад него остави тишина."
~ Пам Браун ~

"Љубов е припивање еден до друг под чадор, долго време откако престанало да врне."
~ Стјуарт и Линда Мекфарлан ~

"Единствено би сакал да имам онолку колку што треба за да не ми завидуваат, но не толку малку за да будам милосрдие кај блиските."
~Аретино~

"Она што најмногу ни недостига во животот е некој кој ќе не присилува да го правиме она за што сме способни."
~Емерсон~

"Жедта на срцето не може да се изгасне со една голтка вода."
~Саади Мусриф Ед Дин~

"Најголемата човечка слабост е тоа што секогаш сака да го дознае, она што воопшто не сака да го знае."
~Молиер~

"Човек на човекот е волк."
~Томас Хобс~

"Да не се чудиш на ништо е единствениот начин да бидеш среќен."
~Хорације~

"Дај и на жена 10 совети, на крај ќе го послуша 11-тиот-својот."
~Х.Хелмхолц~

"Среќен и навистина голем човек е само оној кој не мора ниту да владее ниту да се покорува за да стане некој."

~Гете~

"Училиштето дава знаење, но не и памет."
~ Сервентес ~

"Знам дека ништо не знам."
~Сократ~

"Смртта на еден човек е трагедија, смртта на милиони е статистика."
~Јосиф Сталин~

„Kога нешто искрено ке посакаш целиот универзум прави заговор да ти ја оствари таа желба!“
~Пауло Коелјо~ 

 

Во оваа категорија