ИНДЕКС – портал за знаење
Editor's Picks

По колку време е добро да се води љубов со нов партнер ?

Некои сметаат дека е најдобро да се чека што повеќе, други советуваат дека е важно да се издржи првите неколку месеци, додека има поединци кои сметаат дека влегувањето во сексуални односи по неколку состанови е добро.
Една од причините зошто е тешко да се одреди вистинското време за прв секс во врска е тоа што нема многу истражувања кои се однесуваат на оваа тема. На тоа може да се додаде дека и оние истражувања кои се направени, биле на спефични групи на луѓе: хетеросексуални парови во брак, како и млади парови на факултет.

Псохотерапевтот од Калифорнија Бартон Голдсмит, нагласува дека е потребно да се биде на иста бранова должина на емоционално ниво, како би можело да се утврди кога е вистинско време. Најважно е дека двајцата се согласувате дека нема да го најавувате тоа, ниту очекувате. Погрижете се вашиот партнер да се чувствува сигурен со вас, вели тој.

Со други зборови, најдобро е да се почека, барем толку за да ви стане на двајцата пријатно кога сте заедно и додека не стекнете доверба и имате јасна слика во тоа што очекувате од врската. Колку долго ќе трае, зависи исклучиво од вас и постојат 3 опции :

1. Да чекате што подолго
Во едно истражување од 2010 година, дојдено е до заклучок дека колку подолгого одложувате интиниот момент, особено ако чекате до брак, таа врска ќе биде постабилна и појака.

2. Да се стрпите неколку месеци
Врз основа на резултати од други истражувања, дојдено е до заклучок дека 3 месеци е вистинско време за тоа. Таа фаза на меден месец, на почетокот на врската, додека е се ново, кога чувствата на привлечност се на врвот, е време кога мислите дека личноста со која сте во врска е совршена.

3. Неколку недели е доволно
Истражувањата во 2012 година покажаа дека по првичната фаза, желбата за интимен однос, особено кај жените опаѓа. Според мислењето на др. Голдсмит, доволно е да почекате 36 часа пред да се впуштите во уживањето. А тие 36 часа не мора да бидат во еден здив, туку веројатно ќе поминат неколку недели, за да ги направите тие 36 часа за гледање со партнерот.

Што мислите вие ?

Во оваа категорија