ИНДЕКС – портал за знаење
Спорт

Рекорди на Светските првенства

Дел од рекордите на досегашните мундијали…
Најмногу погодоци на СП: 171 (1998)
Најголем просек на голови: 5,4 по натпревар (1954)
Најдобар напад: Унгарија (27 гола на СП 1954)
Најдобра одбрана: Франција и Италија (по 2 примени гола на СП 1998 и 2006)
Најголема победа: Унгарија – Салвадор 10:1 (1982)
Најмногу погодоци на еден меч: Австрија – Швајцарија 7:5 (1954)
Најмногу титули на еден играч: Пеле (Бразил, 1958, 1962, 1970)
Најмногу настапи на СП: Лотар Матеус (Гер) и Антонио Карбахала (Мек) по 5
Најмногу средби на СП: Лотар Матеус (Гер) – 25
Најмногу погодоци вкупно на СП: Роналдо (Бра) – 15
Најмногу погодоци на едно СП: Жист Фонтеин (Фра) – 13
Најмногу погодоци на еден меч: Олег Саленко (Рус) – 5
Најдобар голман: Валтер Ѕенга (Ита) 518 минути без примен гол
Најмлад стрелец: Пеле (Бра) – 17 години и 239 дена
Највозрасен стрелец: Роже Мила (Кам) – 42 години и 39 дена
Најмлад фудбалер: Норман Вајтсајд (С. Ирс) – 17 години и 42 дена
Најбрз гол: Хакан Шукур (Тур) – 11 секунди
Најбрзо исклучување: Хозе Батиста (Уру) – по 55 секунди
Најмногу картони на еден меч: Португалија – Холандија (2006) – 4 црвени и 16 жолти
Најмногу гледачи на еден меч: 174.000 на Бразил – Уругвај (1950)

 

Во оваа категорија