ИНДЕКС – портал за знаење
ОД СВЕТОТ

Тур де Франс

 

Тур де Франс е годишна трка со велосипеди која се вози низ Франција и соседните земји со должина од околу 3500 км. Трката трае 21 ден, обично е во јули секоја година, и ги привлекува врвните велосипедисти од целиот свет. Велосипедистот со најкратко време ја носи Maillot jaune жолтата маичка.

.

Во оваа категорија