ИНДЕКС – портал за знаење
Човековото тело

Факти за сонот!

Соништата се дел од нашето секојдневие. Со години луѓето се обидуваат да дознаат повеќе за сонот и неговото влијание врз секојдневието. Еве Ви неколку неверојани факти за сонот:

1. И слепите луѓе сонуваат

Луѓето кој останале слепи од своето раѓање, можат да гледаат слики во соништата. Тие иако не гледаат слики се потпираат на своите сетила, мирис, допир, звук…. И нивните соништа честопати знаат да бидат многу живописни.

 

2. Забораваме околку 90% од соништата

Неколку минути откако ќе се рабудиме, половина го забораваме, додека за 10 мин 90% од сонот ни е веќе заборавен.

 

3. Не сонуваат сите во боја

12% од луѓето сонуваат во црно-бело. Сеуште не е потврдено дали соновите во црно- бело поемотивно влијаат отколку тие во боја.

 

4. Секој сонува

Секое човечко суштество сонува, но мажите и жените манифестираат различни физички реакции во текот на сонот.

 

5. Го сонуваме само она што го знаеме

Соништата ни се понекогаш полни со странци кој играат најразлични улоги во сонот, но всушност тие се луѓе кој ги имаме видено во минатото, но ги немаме запаметено.

 

6. Тие што се откажуваат сонуваат многу поживописни сонови

-посебно оние луѓе кој се откажуваат од алхохол или цигари. Нивните соништа се појасни и поживописни. Околку 33% од бившите пушачи изјавиле дека во првите неколку недели имале соништа во кој биле во ситуација да запалат цигара и притоа чуствувале напад на паника и  вина.

 

7. Надворешноста влијае на соновите

Многу често ни се случува да во текот на спиењето да чуеме некој звук (тропање или сл.) и потоа тој звук да ни го промени текот на сонот. Или пак кога сме си легнале многу жедни, па во сонот колку и да пиеме вода, жедтта останува. Тоа се нарекува обединување на соништата

8. Соновите не означуваат тоа што сме го сакале

Најчесто соновите имаат длабоко симболичен таен јазик. Тоа е затоашто најчесто потсвеста се обидува да ги спореди содржината на сонот и нешто што е многу слично на тоа.

9. Соништата спречуваат душевно растројство

Во некое неодамнештно проучување на сонот студентите кој биле будени за време на нивниот почеток на сонот но сепак оставени да спијат наредните 8 часа, сите пројавувале проблеми со контцентрацијата. Но кога конечно биле оставени да ја достигнат нивната РЕМ фаза нивниот мозок го надокнадил изгубеното време со зголемување на времетраењето на сонот.

 

10.   Ние сме парализирани додека спиеме

Верувале или не телото ни е парализирано додека спиеме, најчесто како самоодбрана како не би делувало телото во соогласнот со тоа што го сонуваме.

Во оваа категорија